Zonnebrand

In hete dagen zoals deze week is het erg belangrijk om goede verzorging voor je huid te gebruiken tegen de zon. Je hebt verschillende factoren zonnebrand.

In een zonnebrand zit SPF (sun protection factor). De SPF in zonnebrand geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kan zitten met bescherming dan zonder bescherming van een zonnebrand product. Dus kan je normaal maar 10 minuten in de zon zitten zonder te verbranden zonder een beschermend product te gebruiken. Dan kan dat met een factor 15 dus 150 minuten en met een factor 30 dus 300 minuten.

Naast de factor is het ook heel belangrijk het product met de juiste hoeveelheid aan te brengen op je huid. Je moet  redelijk veel zonnebrand aanbrengen op je huid anders heb je er nog  niet veel aan. Als je namelijk weinig smeert heb je een veel lagere bescherming tegen de zon. Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld maar 20 tot 50% van de benodigde hoeveelheid zonnebrand op onze huid smeren.

Belangrijk

Het is natuurlijk belangrijk om je altijd goed te blijven insmeren, want de kracht van zonnebrand neemt af door veel verschillende dingen en activiteiten. Bijvoorbeeld door zweten, zwemmen, het verplaatsen van je lichaam enzovoort. De theorie van een SPF geldt dus zoals hierboven, maar door dagelijkse bezigheden kan de kracht van je zonnebescherming afnemen. Daarom is het heel belangrijk jezelf goed te blijven insmeren en in de gaten te houden wanneer je zonnebrand misschien niet goed meer werkt om dan een nieuwe laag aan te brengen.

Zelf kan ik niet heel goed tegen de zon onbeschermd en gebruik zelf vaak zonnebrand met factor 50. Ik weet dat mijn huid dat nodig heeft. Naarmate ik iets een kleur krijg kan mijn huid beter tegen de zon en bouw ik af met de factor en kan ik ook een zonnebrand gebruiken met een factor 20.

Ook is het niet verstandig altijd met een factor 50 te smeren, bouw dit verstandig op of af. Je huid raakt anders niet gewend aan de zonnestralen en de sterkte van de zon. Hoe je dit wilt invullen is natuurlijk aan jezelf. Bijvoorbeeld in Nederland kan je een iets minder hoge SPF smeren en bijvoorbeeld op zonvakantie voor een SPF 50 gaan.

Een SPF werkt dus als volgt, de factor beschermt jou keer het aantal minuten dat jij zonder verbranden in de zon kan zitten. Maar dit rekensommetje gaat alleen op als je de crème ook goed en in redelijke porties aanbrengt op je huid. Doe je dit niet, dan moet je veel vaker smeren! En natuurlijk moet je altijd oppassen met dingen zoals zwemmen en zweten.

Terug naar de homepage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *